Ekonomi

En düşük emekli maaşının yıllık maliyeti belirlendi

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş, asgari emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin etki analizinin 2023’ün kalan ayları için 85 milyar lira, yıllık 120 milyar lira olduğunu belirtti.

En düşük emekli maaşına zam ve kadrolu olmayanlar için takım düzenlemesini içeren teklifin TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’ndaki görüşmeleri devam ediyor.

Elitaş, komisyona yaptığı sunumda, teklifle gazi aylıklarında düzenleme yapıldığını belirterek, Milli Mücadele’ye katılarak gazi olan vatandaşların dul ve yetimlerine verilen fahri aylıkların, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtları’nın yanı sıra sosyal güvenceleri olsun ya da olmasın belgeler bazında taban fiyatın net fiyatıdır. Senkronize edeceğini söyledi.

Elitaş, üst yargı organları arasında tazminat oranları ve ek göstergeler gibi haklardaki eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenleme yapıldığını, öte yandan teklifle, bunu yapmaya çalışanlara Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası verildiğini bildirdi. Kahramanmaraş merkezli depremde enkaz altından can kurtaran ve yurt dışından gelen arama kurtarma ekipleri Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ödüllendirildi. Üstün Fedakarlık Nişanı ile ödüllendirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Mustafa Elitaş, 2012 yılı öncesinde vatandaşların fazla ve yersiz işsizlik ödemeleri konusunda zor durumda kalmaması için bir düzenlemeye yer verdiklerini, teklifin yasalaşmasıyla birlikte 51 bin kişinin bundan faydalanacağını kaydetti.

“Kamuda 60 bin geçici işçi var”

AK Parti Kümelenme Başkan Yardımcısı Elitaş, teklifle emeklilere verilen bayram ikramiyesinde zam yapılacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tatillerde emeklilere ödenen ikramiye tutarının 2 bin liraya çıkarılmasının yıllık maliyeti yaklaşık 25 milyar lira. Asgari emekli maaşının 5 bin 500 liradan 2023 için 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin yönetmeliğin etki analizi 85 milyar lira. 120 milyar lira yıllık 60 bin lirası kamuda devamsız personel var 31 bini milli eğitim bakanlığında, 9 bine yakını çaykur tesislerinde, 1520 civarı türkiye şeker fabrikalarında ve diğerleri çeşitli kamu kurumlarında. kurumlar.”

Geçici çalışanların çalıştıkları kurumda ekip elemanı olmaları için düzenleme yapılacağını belirten Elitaş, geçici personel çalıştırılan kurum ve kuruluşlarda ekiplerde rastgele bir kontenjan olması durumunda kurumun bunu ilan edeceğini söyledi. , halen çalışmakta olan veya çalışma hakkı bulunan geçici işçilerin ise işe alınmaları bakımından kıdem sırasına göre. verileceğini bildirdi.

Elitaş, Sağlık Bakanlığı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan doktorlar ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı üniversite ve hastanelerde görev yapan doktorlar arasındaki fiyat farkını ortadan kaldıracak yeni bir düzenlemeyi de hayata geçireceklerini söyledi.

haber-arapgir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu